Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

IOAA 2018 Peking - Srebro, dva brona in pohvala

E-pošta natisni PDF

Letošnja 12. Mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike, na kateri že šesto leto nastopajo slovenski dijaki, je potekala od 3. do 11. novembra v Pekingu. Na njej je sodelovalo skupno 45 ekip iz 39 različnih držav, kar je dvakrat več kot pred osmimi leti, ko so tekmovanje ravno tako gostili v Pekingu. Letošnjo olimpijsko ekipo so sestavljali Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad), Gregor Humar (Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik), Andraž Jelinčič (Gimnazija Bežigrad), Klemen Keršič (SŠ Slovenska Bistrica) in Ema Mlinar (Gimnazija Vič).

Slovenski tekmovalci so se s sovrstniki preizkusili v teoretičnem znanju, opazovalnem delu in analizi podatkov. Tudi tokrat se je slovenska ekipa odlično odrezala: Marko Čmrlec je osvojil srebrno medaljo, Ema Mlinar in Klemen Keršič bronasti medalji, Andraž Jelinčič pa pohvalo. Čestitamo!

Preberite si dnevnik tekmovanja (tukaj najdete 1. del in 2. del)!

Na Kitajskem sta dijake spremljala mentorja Krištof Skok in Urška Andrenšek (študenta na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani). Pri državni selekciji in pripravah ekipe so sodelovali mentorji Andrej Guštin (DMFA Slovenije), prof. Andreja Gomboc in mag. Katja Bricman (Fakulteta za naravoslovje, Univerza v Novi Gorici) ter dr. Dunja Fabjan (Fakulteta za matematiko in fiziko, Univerza v Ljubljani). Priprava in državna selekcija potekata pod okriljem DMFA Slovenije (http://www.dmfa.si/). Letošnji dnevnik slovenske ekipe na tekmovanju v Pekingu je objavljen na Portalu v vesolje (http://www.portalvvesolje.si).

Tekmovalci in mentorji po uspešni olimpijadi na Kitajskem: Urška Andrenšek (mentorica), Ema Mlinar (Gimnazija Vič, bronasta medalja), Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad, srebrna medalja), Klemen Keršič (SŠ Slovenska Bistrica, bronasta medalja), Gregor Humar (Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik), Andraž Jelinčič (Gimnazija Bežigrad, priznanje), Krištof Skok (mentor).

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
27.09.2020 14:16 CEST
27.09.2020 12:16 UT
Sonce vzide 06:56 
zaide 18:49 
Luna vzide 17:26 
zaide 01:52 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost