Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Ostanki zgodnjega vesolja so še bolj prašnati kot pričakovano

E-pošta natisni PDF

ALMA je brskala po zaprašenih kotičkih vesolja in odkrila skrivnosti največjih eksplozij v vesolju!

Izbruhi sevanja gama so najsvetlejše eksplozije v vesolju. V 10 sekundah sprostijo več energije, kot je bo Sonce v svojem celotnem 10 milijard let dolgem življenju!

Izbruhe sevanja gama vidimo le v zelo daljnih galaksijah; tako daljnih, da traja na milijarde let, da nas njihova svetloba doseže. To pa pomeni, da, ko jih gledamo skozi teleskope, jih vidimo take, kakršne so bile pred milijardami let, ko je bilo vesolje še mlado. (Vesolje je staro 13,8 milijard let.)

Astronomi menijo, da izbruhe sevanja gama povzročijo detonacije masivnih zvezd ob koncu njihovih življenj. Tem ognjenim izbruhom svetlobe običajno sledijo šibkejši zasiji. Vendar pa se zdi, da nekateri izbruhi sevanja gama misteriozno nimajo zasijev. Tem pravimo “temni izbruhi”.

Možna razlaga za temne izbruhe je, da je eksplozija skrita za oblaki kozmičnega prahu, ki zadržijo šibko svetlobo zasija. Toda hkrati so astronomi prepričani, da izbruhe sevanja gama obdajajo velike količine plina, iz katerega je nastala sama zvezda, ki je povzročila izbruh.

Doslej nismo imeli dovolj močnih teleksopov, da bi pokukali v daljno vesolje in rešili to kozmično zagonetko. A na pomoč nam je prišla ALMA.

S tem velikanskim teleskopom so astronomi proučili dve galaksiji, v katerih so nedavno opazili izbruha sevanja gama. Prvič doslej jim je z njim uspelo proučiti okolico izbruhov sevanja gama in odkrili so, da sta ti starodavni galaksiji precej prašnati soseski!

Cool dejstvo

Izbruhi sevanja gama so predaleč od nas, da bi lahko videli njihove podrobnosti. Zato je risar ustvaril zgornjo risbo, da bi nam predstavil, kako naj bi bili videti od bližje.

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESONAOJ.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
12.08.2020 14:00 CEST
12.08.2020 12:00 UT
Sonce vzide 05:58 
zaide 20:15 
Luna vzide ne vzide 
zaide 14:44 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost