Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Mlada in eksotična

E-pošta natisni PDF

Če ste si že kdaj zlomili kost, veste, da je rentgenska svetloba škodljiva za ljudi. Ko zdravniki rentgensko slikajo pacienta, se skrijejo za zaščitni zaslon, da jih ne bi doseglo rentgensko sevanje. Toda sevanje, ki ga dobite ob rentgenskem slikanju je 50-krat šibkejše kot je sevanje, s katerim nas vsako leto obsevajo kozmični izvori. A na srečo naša atmosfera zadrži to rentgensko svetlobo, tako da smo tu, na Zemlji, povsem varni pred njo.

Nekateri od močnih izvorov rentgenske svetlobe v vesolju so ‘rentgenske dvojne zvezde’. To so pari zvezd, v katerih je ena zvezda normalna, podobna Soncu, druga pa je ultra-gosta zvezda, kakršnim pravimo ‘nevtronska zvezda’. Medtem ko se zvezdi gibljeta ena okoli druge, močna gravitacija nevtronske zvezde krade in vleče k sebi plasti s spremljevalne, normalne zvezde in jih požira. Te plasti plina se močno segrejejo, ko jih nevtronska zvezda vleče nase, in oddajajo rentgensko svetlobo.

Nova študija rentgenske dvojne zvezde z oznako Šestilo X-1 je ugotovila, da je le-ta stara manj kot 4.600 let! Je torej najmlajša odkrita rentgenska dvojna zvezda. Astronomi so odkrili na stotine rentgenskih dvojnih zvezd v naši Galaksiji in celo nekatere, ki ležijo izven naše Galaksije. Vsi ti rentgenski sistemi dvojnih zvezd so stari, zato nam razkrivajo le to, kaj se dogaja veliko pozneje v njihovem življenju. V teh novih opazovanjih pa je nevtronska zvezda še tako mlada, da lahko vidimo udarne valove, ki so bili ustvarjeni ob njenem nastanku!

Cool dejstvo

Nevtronska zvezda nastane ob dogodku, ki mu pravimo supernova - to je smrt masivne zvezde, ob kateri pride do eksplozije, ki spada med najmočnejše v vesolju. V njej nastane toliko sevanja, da se lahko kosa z nekaj tisoč kvadrilijonov jedrskih vojnih konic! (tisoč kvadrilijonov je 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000!)

 pdf datoteka novice 

To je otroška verzija novice rentgenskega observatorija Chandra.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
06.08.2020 08:25 CEST
06.08.2020 06:25 UT
Sonce vzide 05:51 
zaide 20:24 
Luna vzide 22:10 
zaide 08:25 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost