Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Prasketajoči ogenj noči

E-pošta natisni PDF

Vsako leto 5. novembra širom Velike Britanije zagori tisoče velikanskih kresov. S to tradicijo se spominjajo noči, ko so pred okoli 400 leti ujeli moža z imenom Guy Fawkes pri poskusu, da bi razstrelil britanski parlament in ubil kralja.

A čeprav praznovanje Guy Fawkesovega neuspeha poteka le v Veliki Britaniji, lahko celoten svet uživa v podobnem prizoru! Če uporabite nekaj domišljije, lahko na tej fotografiji nočnega neba vidite kres - le-ta presega vse državne meje in lahko v njem uživajo ljudje vseh kultur! Rdeči oblak igra vlogo prasketajočega ognja, modro-bele zvezde pa so kot iskrice, ki švigajo iz plamenov.

V resnici so ta fantastični rdeči oblak plina in prahu ter naokrog posejane mlade zvezde del zvezdne kopice z oznako NGC 3572. Večina zvezd se ne rodi samih, ampak v kopicah. Približno istočasno iz istega oblaka plina in prahu nastanejo skupaj s številnimi sestrami. So približno enake starosti, a se zelo razlikujejo po velikosti, masi, temperaturi in barvi.

Življenska doba neke zvezde je zelo odvisna od tega, kako velika je, ko se rodi. Zvezda, ki ima 50-krat višjo maso od Sonca, bo živela le nekaj milijonov let, kar je precej manj kot naše Sonce, ki bo živelo okrog deset milijard let.

Zvezde, ki so veliko manjše od Sonca, lahko živijo bilijone let—veliko dlje kot je sedanja starost vesolja. Zaradi tega so zvezdne kopice, kot je NGC 3572, zanimive za astronome, ker so idealni laboratoriji za proučevanje zvezd v različnih stopnjah njihovega življenja in za odkrivanje, kako se zvezde razvijajo.

Cool dejstvo

Samo okoli 10% snovi v oblaku, iz katerega je nastala ta kopica, bo uporabljeno za zvezde. Ostali plin in prah bodo postopoma odpihnili v vesolje močni zvezdni vetrovi, ki pihajo s teh svetlih, vročih, mladih zvezd.

pdf datoteka novice 

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
06.08.2020 08:56 CEST
06.08.2020 06:56 UT
Sonce vzide 05:51 
zaide 20:24 
Luna vzide 22:10 
zaide 08:25 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost