Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Boginja lova je ujela svoj plen

E-pošta natisni PDF

Astronomija je ena od najbolj futurističnih in visoko-tehnoloških znanosti na svetu. Za pot v vesolje potrebujemo napredne rakete, za raziskovanje novih svetov potrebujemo neverjetno zapletene sonde in da vidimo oddaljena telesa, potrebujemo velike in močne teleskope.

Toda ali ste vedeli, da je astronomija verjetno tudi najstarejša znanost? Ljudje so proučevali zvezde že v pradavnini, vendar je bilo to v tistih časih močno pomešano z vero in mitologijo.

Povezanost astronomije z legendami v preteklosti lahko še vedno vidimo v imenih vesoljskih teles. Planeti so na primer skoraj vsi poimenovani po rimskih bogovih: Mars je rimski bog vojne, Venera pa boginja ljubezni. Nova, izjemno močna kamera, za katero so načrte narisali na Evropskem južnem observatoriju, združuje obe skrajnosti: starodavno in moderno. Kameri je ime ArTeMiS. To je ime iz antične grške mitologije a je dano kameri, ki je zelo futuristično načrtovana. Njena napredna tehnologija nam bo omogočila videti radijske valove iz vesolja tako podrobno, kot še nikoli doslej! ArTeMiS lahko vidi kozmične radijske valove in naredi velikanske karte nočnega neba hitreje in bolje kot katerakoli druga kamera pred njo!

Artemis je boginja lova in na tej fotografiji je ujela svoj plen: meglico Mačja taca. Ta čudovita slika prikazuje velikanski oblak barvitega plina, v katerem se rojeva veliko novih zvezd dojenčic!

Cool dejstvo

V našem osončju je osem planetov, šest med njimi je poimenovanih po rimskih bogovih in boginjah. Poleg Zemlje je izjema še Uran. Poimenovan je po grškem bogu neba.

pdf datoteka novice 

To je otroška verzija novice ESO.

 Vir:  UNAWE Space Scoop

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
06.08.2020 08:37 CEST
06.08.2020 06:37 UT
Sonce vzide 05:51 
zaide 20:24 
Luna vzide 22:10 
zaide 08:25 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost