Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Morje zvezd

E-pošta natisni PDF

Ta fotografija prikazuje meglico Rakec. Na njej lahko vidite posejanih na stotine modrih zvezd, ki se lesketajo med barvitimi oblaki plina. V le-teh lahko z nekaj domišljije prepoznate obliko rakca, ki plava v morju.

 

Toda kako vemo, katere zvezde so del meglice, katere pa ležijo pred njo in katere za njo? Kako daleč so kozmična telesa, je zelo težavno izmeriti. A na našo srečo so astronomi zelo pametna druščina in so se domislili več rešitev! Zahvaljujoč njim vemo, da večina svetlih, modrih zvezd na tej sliki pripada eni kopici zvezd, ki nam je precej bližje kot pa meglica.

Ko enkrat vemo razdaljo nekega telesa, je veliko lažje ugotoviti njegovo velikost. Meglica Rakec je tako velika, da bi svetloba potrebovala 250 let, da bi prepotovala z enega konca meglice do drugega—in to ob tem, da se svetloba giblje hitreje od česarkoli drugega v vesolju! Ta meglica je na nočnem nebu velika kot štiri polne Lune!

Toda kljub njeni orjaški velikosti se večina ljudi zanjo sploh ne zmeni. A to ni nič osebnega; tako je zato, ker meglica Rakec zelo šibko sveti. Meglica šibko žari zaradi svetlobe svojih sosed. Sosednja kopica zvezd sveti ultravijolično svetlobo, ki je človeške oči ne morejo videti. A zaradi te močne svetlobe meglica Rakec žari. 

Cool dejstvo

Meglica Rakec je v svetlobi, ki jo lahko vidi prosto oko, videti zelo šibka. Zato so na tej fotografiji, da bi jo naredili bolj privlačno za naše oči, ojačali barve, ki jih je ujel teleskop.

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

 Vir:  UNAWE Space Scoop

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
12.08.2020 14:28 CEST
12.08.2020 12:28 UT
Sonce vzide 05:58 
zaide 20:15 
Luna vzide ne vzide 
zaide 14:44 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost