Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Arašid v srcu naše galaksije

E-pošta natisni PDF

Dolgo časa so imeli astronomi velike težave z risanjem karte (neke vrste zemljevida) središča naše galaksije. Majhno središčno območje je namreč zelo natrpano z zvezdami in prahom, skozi katerega ne moremo videti.

Ta del galaksije pa je težaven za proučevanje tudi zato, ker je v njem zelo veliko zvezd. Če bi na nek način tja prestavili Zemljo, bi bile zvezde na nočnem nebu dovolj svetle, da bi lahko ob njihovi svetlobi brali knjigo in nam ne bi bilo potrebno prižgati luči!

Galaksijo si lahko predstavljate kot CD, ki ima v luknji v sredini vstavljeno kepico vate. Galaksija je večinoma ploščate oblike, v sredini pa je kot gosta kroglica - temu delu pravimo galaktična odebelitev. Pravzaprav je to še kar majhno območje, v katerem pa je okoli 10.000 milijonov zvezd! Je eden od najstarejših in najveličastnejših delov Galaksije, ki pa ga do nedavna nismo zelo dobro razumeli.

Dve skupini astronomov sta združili moči in usmerili nekaj najmočnejših teleskopov proti središču Galaksije, da bi dobili najbolj podrobne posnetke srca naše galaksije doslej! Nastala karta je tri-dimenzionalna in nam daje pogled v najglobje globine Galaksije z različnih strani ter nam razkriva njene skrivnosti. Eno od odkritij je precej osupljivo: izkazalo se je, da ima središče Galaksije obliko velikanskega arašida! 

Cool dejstvo

Ali ste vedeli, da se Zemlja, Sonce in celotno Osončje gibljejo okoli središča Galaksije s hitrostjo stotine tisočev kilometrov na uro? A tudi pri tej visoki hitrosti potrebujejo več kot 200 milijonov let, da naredijo en cel obhod po Galaksiji!

pdf datoteka novice 

To je otroška verzija novice ESO in Kraljeve astronomske družbe.

 Vir:  UNAWE Space Scoop

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
12.08.2020 13:56 CEST
12.08.2020 11:56 UT
Sonce vzide 05:58 
zaide 20:15 
Luna vzide ne vzide 
zaide 14:44 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost