Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop - Novice iz vesolja - ekskluzivno

E-pošta natisni PDF

Redni bralci Portala v vesolje že poznate Space Scoop - Novice iz vesolja - ekskluzivno. Sedaj so izšle tudi v tiskani obliki. Brezplačen izvod lahko naročite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Pokukajte v novice iz vesolja - ekskluzivno (pdf).

 

Astronomske novice Iz vesolja - ekskluzivno so namenjene vsem otrokom tega sveta. Njihov namen je približati vesolje mladim (in odraslim) in spremeniti pogosto dojemanje znanosti kot nekaj zastarelega in dolgočasnega. S tem, da z mladimi delimo najnovejša odkritja o vesolju, lahko v njih zbudimo zanimanje za znanost in tehnologijo, ki sta v današnjem svetu vsepovsod prisotna in je zato njuno spoznavanje nujno. Novice Iz vesolja - ekskluzivno so čudovito orodje, ki ga lahko uporabimo za samostojno branje, za poučevanje in razpravo v učilnici, kot gradivo za priprave na tekmovanje iz astronomije, osnovo za pripovedovanje zgodb, ustvarjalno pisanje, risanje, itd.

Iz vesolja - ekskluzivno pišejo sodelavci mednarodnega programa Zavedanje vesolja (Universe Awareness) v sodelovanju z Evropskim južnim observatorijem (ESO), Nasinim rentgenskim observatorijem Chandra, Evropsko vesoljsko agencijo (ESA), Japonskim nacionalnim astronomskim observatorijem (NAOJ), Nizozemskim inštitutom za radijsko astronomijo (ASTRON), Europlanetom, Južno-afriškim astronomskim observatorijem (SAAO), Kraljevo astronomsko družbo (RAS), Globalno mrežo teleskopov observatorija Las Cumbres, in Nasinim/Esinim vesoljskim teleskopom Hubble.

Ustvarjalci pravijo, da je zares pravi izziv deliti vrhunska astronomska odkritja z otroki in ne glede na to, kako zahtevna je obravnavana tema, ustvariti novico, ki je istočasno razumljiva, poučna in zabavna. A ko se z otroki pogovarjajo o novi novici in vidijo, kako se jim od presenečenja in čudenja razširijo oči, vedo, da jim je uspelo.

Od pričetka objavljanja novic Iz vesolja - ekskluzivno leta 2011 do konca 2013 se jih je nabralo že dvesto. V tej publikaciji jih je predstavljenih slaba polovica, druge in novejše pa lahko najdete na spletni strani www.unawe.org/kids/archive/lang/sl/ in na Portalu v vesolje (www.portalvvesolje.si/izvesolja/)

Vabljeni k branju in odkrivanju vesolja!

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
06.05.2021 21:02 CEST
06.05.2021 19:02 UT
Sonce vzide 05:41 
zaide 20:17 
Luna vzide 03:59 
zaide 14:48 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost